MIEKE TEIRLINCK

IDENTITY

van 30 januari 2016 tot en met 28 februari 2016

OPENING: 31 januari 2016 - 14:00 - 17:00Mieke Teirlinck gebruikt ingrijpende thema’s als verlies, macht en misbruik om in beeld te brengen wat vorm geeft aan zowel de persoonlijke als de maatschappelijke identiteit van een individu. Identiteit wordt bepaald door erfelijke als historische factoren. Dit gecombineerd met de sociale maatschappelijke context waarin ervaringen, relaties en meningen worden opgedaan. Een woord, een beeld of gebeurtenis kan een beslissende invloed hebben op hoe iemand zich verder in het leven plaatst en zal ontwikkelen. Ook de meningen en houdingen van anderen kunnen hierdoor veranderen. Het zijn die belevingsmomenten die Mieke Teirlinck in haar recente schilderijen in beeld brengt. Het punt van verstilling en bezinning na de impact van wat er vooraf is gegaan. De aanleiding wordt daarbij zelf niet verbeeld, maar is achterliggend rechtstreeks voelbaar aanwezig en benadrukt de krachtige bestendigheid ervan.
De sterke uitwerkingskracht van deze ogenblikken van introspectie bereikt Mieke Teirlinck door haar beeldvorming en wijze van schilderen. Geen details in de achtergrond, maar uitsluitend schakeringen van pure donkere kleuren zodat de blik niet afgeleid kan worden, maar rechtstreeks gefocust wordt. Daarbij worden gezichten verborgen of onvolledig in beeld gebracht zodat de essentie, het universeel en tijdloze karakter van het moment versterkt wordt. De compositie opgebouwd uit verschillende beeldbronnen als foto’s, film, documentaires, brengt herkenbaarheid en haar sterk aangezette aaneensluitend penseelgebruik zonder enige tussenruimte geeft de extra veerkracht en dynamiek bij het kijken.
Kortom in de subtiliteiten van beeldopbouw, kleurgebruik en de keuze van het onderwerp laat Mieke Teirlinck via haar schilderijen ons stilstaan bij die emotionele momenten die bepalend zijn voor de individuele als maatschappelijke identiteit.